Make your own free website on Tripod.com
 
 
Ke Arah Pembentukan Peribadi Muslim

RAMADHAN MUBARAK

1Ramadhan 1421
(29November 2000)

Datangnya Ramadhan pada kali ini mengingatkan kita kepada Ramadhan tahun lalu. Ternyata umur kita telah bertambah dan masa kita bertambah singkat menuju kepada hari yang dijanjikan oleh Allah Subhanahu Wa Taala.

Dengan kedatangan Ramadhan tahun 1421 ini, marilah sama-sama kita bermuhasabah, menilai kembali perbuatan dan tingkah laku kita, apakah bersesuaian dengan perintah Allah atau sebaliknya. Apakah hidup kita pada hari ini bertambah baik dalam menuju jalan Allah atau pun sebaliknya. Apakah tindakan-tindakan kita yang telah lalu itu membawa diri, keluarga, masyarakat dan negara kita ke arah keridhaan Allah atau pun sebaliknya. Apakah janji-janji kita kepada Allah di dalam solat harian kita telah kita tunaikan atau kita hanya merupakan orang yang cuba menipu Allah dan RasulNya? Semuanya itu perlu dijawab oleh diri kita sendiri dengan jujur dan  ikhlas.

Sesungguhnya kita semua di dalam kemurkaan Allah SWT kerana hingga saat ini kita mengabaikan suruhan dan hukum-hukumnya. Hingga saat ini masih membiarkan mereka yang berkuasa memperkecil dan mempersenda Islam dan hukum-hulumnya.

Dengan adanya Ramadhan ini, yang merupakan bulan membersihkan diri, bulan muhasabah dan bulan jihad, semoga kita semua dapat diampunkan oleh Allah di atas kealpaan kita membiarkan kekuasaan negara ini jatuh ke tangan mereka yang tidak berminat dengan peraturan dan hukum-hukum Allah tapi lebih berminat dan bertungkus lumus mempertahankan undang-undang sekular Lord Reid, dan membakulsampahkan cadangan dan saranan-saranan dari golongan Islam dalam melaksanakan tuntutan Allah Subhanahu Wa Taala sebagai Khalifah di muka bumi ini.

Selamat Berpuasa
 

WEBMASTER
Attarbiyyah.